Лекарства и бременност - от кого не бива да крием бременността си

 Всяка жена сама решава кога ще сподели радостната новина с по-широк кръг от познати. Има обаче някои лекарства, които не е добре да приемате по време на бременност. По долу ще ви запозная със съществуващата система  за класификация на медикаментите според степента им на безопасност за бременните жени. А ето за кои специалисти бременността ви не бива да бъде тайна:

Личен лекар - вероятно и това ще е първият специалист, на когото ще споделите, че сте бременна. Първо, за да може да си вземете необходимото направление за акушер-гинеколог за потвърждаване на бременността и второ, при необходимост от предписване на допълнителна терапия при възникнали проблеми и симптоми, той трябва да бъде наясно с положението ви, за да съобрази лекарствата.

Стоматолог - когато посетите стоматолога си, споделете му, че очаквате бебе, по този начин той ще може да прецени кои интервенции могат да се направят сега и кои могат да почакат. Рентгеновите снимки на зъбите не се препоръчват по време на бременност и е добре, ако има възможност да бъдат избегнати. От полза ще ви бъдат и съветите на стоматолога при евентуални проблеми, които могат да възникнат по време на самата бременност, като например кървящи венци.

Фармацевт - допитвайте се до него относно това, дали е подходящо да приемате дадено лекарство винаги преди покупка.

Психиатър, алерголог, ендокринолог - ако посещавате тези специалисти, непременно им съобщете за промяната в състоянието ви, а дори може да им съобщите още когато започнете да планирате бременност. Например, вземането на психотропни лекарства по време на бременност трябва да бъде обсъдено с психиатър, дали да продължите приема и да съгласува дозите с акушер-гинеколога ви. Ако провеждате терапия водена от алерголог или ендокринолог, те ще изберат подходящите медикаменти или при необходимост ще ги заменят.

Дерматолог и  масажист - някои процедури трябва да се избягват докато сте бременна, така че не пестете тази информация на дерматолога и на масажиста си. 

Само когато споделите със здравните специалисти, че очаквате бебе, тогава те ще ви предоставят необходимата компетентна и ефективна грижа, подходяща за състоянието ви!

Кои лекарства е безопасно да приемате и кои не?

Ще ви запозная с класификацията на медикаментите според степента им на безопасност за бременните жени:

Категория А - лекарства, които са тествани и са доказано безвредни – фолиева киселина, витамин В6 и тиреоидни препарати (за щитовидната жлеза) в дози по предписание. Тук се включват също витамин C, витамин D и витамин A, които обаче стават опасни при предозиране. Повече за витами и бременост вижте ТУК.

Категория B - лекарства, които са много използвани по време на бременност и няма данни да причинят увреждания. Тук се включват определени антибиотици, Парацетамол, препаратите против киселини, Дексаметазон, Инсулин и т.н.

Категория С - лекарства, които могат да причинят проблеми при майката и плода, защото за тях липсват достатъчно данни от проведени изследвания за безопасност. В тази категория влизат Аспирин, Ибупрофен, някои антибиотици и противогъбични медикаменти и някои антидепресанти.

Категория  D - обхваща лекарства, представляващи риск за здравето на плода. В тази група са Литий (за лечение на маниакална депресия), Phenytoin (Dilantin) и повечето лекарства за химиотерапия, също Cyclophosphamide, Diazepam, Phenytoin.

Категория Х - лекарства, които причиняват увреждания на плода и никога не трябва да се употребяват по време на бременност! Тук се включват медикаменти за лечение на кожни проблеми като акне (Accutane) и псориазис (Tegison, Soriatane), сънотворни (Талидомид) и някои хормонални медикаменти.

 Бъдете внимателни и отговорни! Не приемайте лекарства с лека ръка! Винаги се консултирайте с вашия лекар или фармацевт! Винаги предупреждавайте при съмнения за настъпила бременност! Спазвайте предписаните дози и при настъпил дискомфорт отново се консултирайте с лекаря си!  


Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 
 
Последвайте ме в Instagram ТУК

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК.

 

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи