Витамини за бременни - какво трябва да знаем

Здравословното хранене по време на бременност, а и не само, е от изключително значение. Освен това обаче е хубаво да приемате и пренатални витамини, за да може да си набавите необходимите витамини и минерали, които иначе могат да бъдат пропуснати с храненето, особено през първите месеци от бременността, когато храненето е повлияно от гаденето.

Обсъдете със следящия бременността ви акушер-гинеколог кои витамини са най-подходящи за вас и стриктно спазвайте предписаните дневни дози. Препоръчително е да започнете прием на пренатални витамини още, когато започнете да планирате бременност. Това е така, защото повечето жени разбират, че са бременни между 4-та и 6-та г.с., който е изключително важен период в развитието на плода.

Не си самоназначавайте определени витамини, за които предполагате, че имате недостиг. Единствено изследвания назначени от специалист ще покажат имате ли определен дефицит или не!

Какво трябва да съдържат пренаталните витамини?

Фолиева киселина - тя е  важен фактор, необходим за нормалния растеж и функциониране на всички клетки в тялото, както и за образуването на червените кръвни клетки, помага за предотвратяването на дефекти на невралната тръба - спина бифида (вродени аномалии в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък на плода).

Богати на фолиева киселина са: зеленолистни зеленчуци, ядките, фасулът и цитрусовите плодове. Препоръчително е обаче фолиева киселина да се взима като добавка, защото трудно се запазва в продуктите.

Витамини от група Б - подкрепят разнообразни функции на организма и спомагат за оптимално усвояване на белтъци, мазнини и въглехидрати и превръщането им в енергия. Необходими са за образуването на червени кръвни телца и стимулират деленето на клетките.

Йод - за нормално функциониране на щитовидната жлеза. Смята се, че дневната доза йод, необходима на човек е 200 микрограма. Доказано е, че редовният прием на необходимото количество йод намалява риска от прееклампсия.

Калций - за запазване костната плътност на бременната и добро развитие на тази на плода.

Желязо - нуждите от него при бременност нарастват значително. То участва в синтеза на хемоглобин, необходим за образуването на червени кръвни клетки и транспорта на кислород в кръвта.

Витамин Д3 - участва в изграждането на костите и зъбите. Дефицитът на витамин D води до намалена абсорбция на калций, магнезий и фосфор. Тежкият недостиг може да доведе до умствено изоставане у плода.

Омега-3 мастни киселини - имат отношение към пълноценното развитие на мозъка, зрението и нервната система на плода и са незаменими, тъй като организмът не може да ги произвежда, т.е набавят се само чрез храна или чрез добавки. 

Ако витамините за бременни, които приемате, предизвикват гадене, консултирайте се с лекаря си да ги смените. Възможно е да понасяте по-добре дъвчащи или разтворими витамини.

Насладете се на бременността си!

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 
 
Последвайте ме в Instagram ТУК

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК.

 


 

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи