Планиране на бременността


Готови сте да имате бебе! В главата ви изникват хиляди въпроси как да подготвите организма си за предстоящата бременност. В следващите редове ще откриете най-важната информация откъде да започнете с планирането.

Подготовката за бременността е от първостепенно значение за доброто здраве на бременната и правилното развитие на нейното бебе. Може да започнете планирането като на първо място се консултирате с вашия лекар – споделете с него, ако имате предишни операции, здравословни проблеми и оплаквания, задайте му всички въпроси, които ви вълнуват.
От съществено значение е приемът на фолиева киселина поне месец преди забременяването. Приемът ѝ е много важен за правилното функциониране на човешкия организъм. Лекарят ви ще ви даде препоръки относно приемът ѝ.

Ключът към една лека и безпроблемна бременност се крие и в това до колко тялото е подготвено за събитието. Най-важното е спирането на вредните навици – тютюнопушене и употреба на алкохол. Следваща стъпки би могла да бъде, да се намали консумацията на захар и сладкиши. Важно е да се пие повече вода. Съществува много информация относно различни методи за пречистване на организма, които могат да се прилагат, ако имате желание за това. Всеки познава организма си и избира методите, които му допадат и му се отразяват добре, като тази промяна не бива да носи допълнителен стрес.

Хранете се правилно – осигурете си здравословно меню. Старайте се на трапезата ви да присъстват плодове и зеленчуци според сезона, мляко, млечни продукти, риба, ядки, зърнени култури. Добре е да се изключат храни като: синьо сирене, сурово месо и сурова риба.

Спортните дейности са препоръчителни, за да поддържате теглото си в норма. Двигателната активност повишава имунитета, потиска стреса и спомага за изхвърляне на токсините от организма.

Добре би било дамите да бъдат разумни и балансирани в начина си на живот, да се наспиват, да се занимават с дейности, които им носят радост.А още по-добре ще е, ако бъдещият татко се включи в тази подготовка. Препоръчва се той също да спре вредните навици или поне да ги намали, да се храни здравословно и по-възможност да ограничи стреса.

От първостепенно значение е да се следи овулацията - овулацията настъпва всеки месец, около 14-тия ден от менструалния цикъл (говорим за идеалния 28 дневен цикъл). Представлява отделянето на годна за оплождане яйцеклетка от яйчника. Съществуват най-различни методи за определяне момента на овулация (календарен метод, температурен метод и т.н).
Като един доста достъпен метод е установяването на овулация чрез тестовете за овулация. Биват най-разнообразни и всеки от тях е с подробно описание за начина на употреба. Яйцеклетката е годна за оплождане 24 часа след отделянето ѝ. Важно е да се знае, че при полов контакт сперматозоидите остават живи около 3- 4 дни. Разбира се на това не може напълно да се разчита и е добре около датата на овулация, партньорите да имат редовни полови контакти.

Не бива да се пренебрегва грижата за зъбите и е добре да посетите вашия стоматолог. Така, ако съществува някакъв проблем, той ще бъде решен още преди забременяването.
Важно е да се информирате за вашето родословие и това на партньора, както и да обсъдите финансовия аспект при отглеждането на детето.

Трябва да се пазите от инфекции и да сведете до минимум рисковете от околната среда като химични вещества, радиация, пестициди, професионални вредности и т.н.

И не на последно място, мислете позитивно - заредете се с положителна енергия.

Семейното планиране позволява на двойките да предвиждат и да постигнат желания от тях брой деца, както и времето на раждането им, и разстоянието между тях.
За безплодие (стерилитет), според определението на СЗО може да се говори при неспособност за забременяване след поне една година опити за зачеване, без да се употребяват контрацептивни средства. В този случай е добре да се обърнете към лекар-специалист.

Наред с медицинските ми познания по темата и практическия опит, смело мога да твърдя, че създаването на нов живот е чудо! Не превръщайте желанието и стремежа да имате дете във фикс идея, освободете психиката си и бъдете търпеливи! Вярвайте, че ще имате щастието да бъдете родители и то ще ви споходи! Вярвайте в чудото наречено живот!

Ранни симптоми на бременността - четете тук.

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК.





Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи