Ранните симптоми на бременността


Въпросът, дали има наличие на бременност, ни вълнува и в двата случая – когато мечтаем за бебче и когато това не влиза в плановете ни за близкото бъдеще. Освен почти сигурният начин да разберем това, чрез тест за бременност, ето някои от най-честите симптоми, които могат да ви подскажат, че сте бременна:

Липса на менструация
– това си остава един от най-явните признаци за наличие на бременност. Все пак, зацапването при загнездването на зародиша или друго кървене, могат да бъдат объркани с началото на месечния цикъл. Ако забележите закъснение на цикъла, може да си вземете тест за бременност и след това да си насрочите час при вашия гинеколог.

Гадене – определено е един от най-неприятните ранни симптоми на бременност, а също така гаденето може и да не е само сутрешно. За намаляване на симптомите помагат дихателните упражнения, чистият въздух и джинджифиловият чай. Пийте повече вода, не злоупотребявайте с мазни, пържени, тежки и трудно усвоими храни, добре е да се откажете от безалкохолните-газирани напитки и алкохола.

Умора и сънливост - Загубата на тонус и енергия се дължи на хормоналните промени и на адаптирането на тялото ви към новите условия. Почивайте си всеки път, когато имате тази възможност!

Често уриниране - то се появява две-три седмици след зачеването. Причината се дължи на повишеното отделяне на човешкия хорион-гонадотропин (ЧХГ) – хормонът на бременността.

Чувствителност към миризми – много често срещан симптом, любимият ви парфюм вече не ви е любим, или сте способна да надушите нещо „от километри”.

Променящи се вкусове към храни и напитки – както и с миризмите, някои храни могат да ви станат омразни, а други, които не сте и предполагали, може да ви станат любими.

Напрежение в гърдите – увеличаване на размер им. Причините за повишената чувствителност на гърдите е свързана с хормоналните промени при настъпването на бременност. Добре е сутиенът, който носите да е без банели и подплънки, от мека памучна материя, а не от дантели, които дразнят чувствителната зона допълнително.

Промени в настроението – честата смяна на настроението е много характерна, най-малката дреболия може да ви разстрои или както се смеете можете да заплачете. Забавното е, че смяната в настроенията добре служи за оправдание. :D

За да сте сигурни, че сте бременна, консултирайте се със своя гинеколог! Понякога тестовете за бременност могат да ви подведат и да не покажат две чертички, дори и бременността вече да е факт.

Споделен опит:
Тестът показа 2 чертички на втория или третия ден от закъснението на месечния ми цикъл. До тогава и в следващите две седмици при мен не се проявиха никакви ранни симптоми на бременността. Чувствах се както обикновено. Вече около 8-ма – 9-та г.с., започнах да чувствам умора, като не проста умора, а направо заспивах. Беше изключително неприятно, но понеже беше в началото на лятото и в този период нямах особени ангажименти добре си поспах! В този период започна и гаденето, което изобщо не беше сутрешно, а направо си беше следобедно. След 17 часа вече не можех да хапна почти нищо, за това наваксвах на обед. Хапвах по-леки храни, основно плодове, зеленчуци и доста тестени изделия от типа на пастата, но за това имах апетит и във времето, когато имах възможност да хапна без да ми се гади, се възползвах максимално!През първите два месеца дори свалих 2 кг.,заради нередовното и малкото като количество хранене (после си наваксах :D). Друго нещо много характерно беше, че спрях да ям месо, каквото и да било, под каквато и да е форма. Винаги ми е било много интересно как е възможно да ти стане неприятна храна, която винаги си консумирал, но ето случи се. Почти до края на бременността не ми се ядеше месо и това се оказа проблем, защото хемоглобинът ми се понижи значително, но успяхме да го коригираме,колкото е възможно, с добавки. След като родих, започнах да си консумирам месо отново без проблем, но все още не ми е приятно да хапвам боб яхния. :D Обонянието ми също изключително много се обостри и надушвах всякакви, дори и съвсем слаби миризми. Хубавата новина е, че гаденето отшумя около четвъртия месец, и във втория триместър се чувствах изключително добре и заредена с много енергия!

Не забравяйте, че всяка бременност е различна!
При една жена някои от горе изброените симптоми могат да не се проявят, други могат да са особено изявени. Дори и за вас това да е поредна бременност може да бъде съвсем различна от първата. И не се тревожете ранните симптоми на бременността най-често отшумяват след третия месец!

Насладете се на бременността си!


Видео - Ранните симптоми на бременността:


Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи