Бременна през лятото


Дойде дълго чаканото лято! Има нещо различно този път - бременна сте! В следващите редове вижте на какво трябва да обърнете внимание през летните месеци!

Здраве

Навън вече е горещо, а когато сте бременна имате чувството, че усещате жегата двойно повече.  Избягвайте да излизате в най-горещите часове на деня. Най-добре е да сте навън сутрин, когато е още прохладно, и привечер, когато слънцето започва да залязва. Винаги имайте под ръка бутилка с вода, с която можете да се напръскате и разхладите, щом почувствате нужда. Не чакайте момента да изпитате жажда, за да пиете вода. Пийте минимум по 8 чаши вода дневно, за да избегнете обезводняване.

Много жени се сблъскват и с проблема на отеклите крайници, особено когато времето е горещо и сте в напреднал месец. Отоците по краката, глезените и ръцете се дължат на склонността на организма към задържане на течности и лимфа. Но може да бъде и знак за сериозно усложнение. Ако единият крак е по-подут от другия,  има болка, упорито главоболие, което е придружено с промени в зрението, като замъгляване или чувствителност към светлина, са състояния, които изискват незабавна консултация с лекар, защото могат да бъдат животозастрашаващи.

За да намалите вероятността от поява на оток, дръжте краката си повдигнати винаги, когато е възможно. Пийте много вода, вървете пеша възможно най-много. Носете удобни обувки, намалете солта в менюто си, но в никакъв случай не я изключвайте. Съдържанието на йодид в нея е от съществено значение за развитието на бебето. Правете масажи и душове с по-хладка вода на краката, така ще подобрите кръвообращението.

Хранене

През лятото имаме щастието пазарът да е отрупан с пресни плодове и зеленчуци. Заложете на тях! Знаете, че разнообразното хранене е изключително важно, както и качествената храна. Внимавайте с консумацията на храни по време на летните си почивки и не забравяйте да пиете достатъчно количество вода!

Облекло

Облеклото на бременната жена, независимо от сезона, трябва да отговаря на едни и същи изисквания:
  • да е удобно и функционално, 
  • от естествени материи, 
  • да е свободно около тялото.

В горещите дни, избягвайте дрехите с тъмни цветове и изкуствени материи. Те привличат слънцето и водят до лесно запарване. За да се чувствате максимално комфортно, обличайте  дрехи, които са от естествени материи и в светли тонове. Сега е момента да носите и широкополи шапки.

Двигателен режим и почивка

Да се върнем на разходките - правете такива най-добре сутрин или следобед. По време на разходките не забравяйте и кремовете със слънцезащитен фактор, за да предпазите кожата си! През най-горещите часове на деня можете да се отдадете на заслужена почивка или да планирате някои покупки за бебето, да подредите дома и всичко, което ще ви държи далеч от жегата.

Ако се чувствате добре, може да изпълнявате леки тренировки. Сред най-препоръчителните и благоприятни спортни дисциплини за бременни е плуването. Досегът с водата благоприятства максимално доброто състояние на нервната система, повишава настроението. Чувството за безтегловност, оказва изключително полезно въздействие. То сваля напрежението от мускулите на гърба и разтоварва гръбначния стълб. Не забравяйте, разбира се и да си почивате, спете поне по 8 часа дневно. Избягвайте стреса и не се натоварвайте излишно! Планирайте летните си почивки и изцяло им се насладете!

Весело лято и не забравяйте всеки един момент да се наслаждавате на бременността си!

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК.


 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи