Как да даваме лекарства на бебета и деца


 Колкото и да не ни се иска в даден момент все се налага детето ни да приеме някакъв вид лекарство. Вижте в следващите редове начинът на приемане на различните лекарствени форми и на какво да обърнем внимание:

Сиропи - даването с лъжичка е вариант при малко по-големите деца. Най-лесно ще ви е да дадете сиропа със спринцовка, а и по този начин дозирането му  ще е по-прецизно.
Внимание: впръсквайте сиропа бавно и внимателно, за да не задавите детето. Поради същата опасност (от задавяне), винаги давайте сиропите, когато детето е в изправено или седнало положение, никога когато е легнало!

Капки за нос - сложете детето в легнало положение. С едната ръка можете да задържите главичката, за да не мърда детето, като поставите длан на челото му. С другата ръка капвате от капките в носа или съответно впръсквате, в зависимост от вида капки.
Внимание: не вкарвайте капкомера или наконечника на шишенцето твърде дълбоко, защото можете да нараните лигавицата на носа!

Капки за уши - детето трябва да е легнало на една страна. С палеца и показалеца на едната ръка може да хванете ушната мида и леко да издърпате нагоре. С другата ръка капнете необходимия брой капки. Оставете детето да полежи за няколко минутки, за да не изтекат навън капките.
Внимание: когато поставяте капки за уши, те трябва да бъдат горе-долу с температурата на тялото. Можете да подържите шишенцето с капките в ръката си за няколко минути преди поставянето им, за да се темперират.

Свещички - детето трябва да е легнало. С едната ръка присвийте крачетата, а с другата бавно и внимателно поставете свещичката в ректума със заостреното връхче напред.
Внимание: свещичките се разтапят бързо от телесната температура, за това извадете свещичката от опаковката непосредствено преди употреба.

Твърди лекарствени форми (таблетки, таблетки за смучене, капсули) - тези лекарствени форми са предназначени за деца над определена възраст, най-често над 3 години, поради опасност от задавяне.
Внимание: винаги съблюдавайте препоръчителната възраст за прием на дадено лекарство. Винаги, дори и детето да е по-голямо на възраст, не го оставяйте да приема лекарства без надзор!

ВАЖНО! При прием на лекарства винаги наблюдавайте детето за поява на алергична реакция или други нежелани странични реакции! При съмнения за това незабавно потърсете лекарска помощ!

Пожелавам ви дни изпълнени с весели игри, по възможност без необходимост от прием на лекарства!

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи