Подсичане - как да предпазим детето


Подсичането при бебетата е често срещан проблем и се появява във възрастта между 6 месеца и 2 години. То представлява зачервяване, раздразнение и възпаление на кожата в областта на седалището и ингвиналните гънки.
Лесно ще разпознаете, че детето страда от подсичане, защото мястото е силно зачервено, кожата е с нарушена цялост, дори могат да се появят малки червени пъпчици или мехурчета. Детето е неспокойно и раздразнително, а дискомфортът се засилва след изхождане.

Причини за появата на подсичане

Те могат да бъдат комбинация от няколко фактора.
На първо място бебешката кожа е изключително нежна и чувствителна и много лесно може да бъде подразнена от урината и изпражненията. Температурата и влажността в зоната на пелените също е предразполагащ фактор. Друга причина може да бъде използването на неподходяща козметика, а също така причина може да бъде насложена гъбична или бактериална инфекция. Обривът може и да е вследствие на алергична реакция към козметични средства и пелени.

Преди всичко най-важна е профилактиката на подсичането!

От първостепенно значение е да поддържате добра хигиена!
1. Измивайте седалището под течаща вода всеки път, когато има изпражнения и когато имате тази възможност! Мокри кърпички използвайте само тогава, когато нямате възможност да измиете детето.
2. Подсушавайте добре седалището след измиване, като нежно попивате кожата, без да търкате.
3. Използвайте защитен, бариерен крем против подсичане при всяка смяна на пелената, за да защитите кожата. 
4. Избирайте специална козметика. Вижте ТУК: Как да изберем бебешка козметика
5. Сменяйте пелените редовно, като използвате правилния размер пелени. Може да оставяте детето за 2-3 минути с отворен памперс, за да може кожата да диша. Не залепвайте лепенките твърде стегнато, за да не се запарва кожата.
6. Обличайте детето в подходящи за сезона дрешки, за да избегнете претопляне. Вижте ТУК: Подходящо облекло за бебето и детето

Ако детето вече се е подсякло, спазвате правилата на добрата хигиена и обривът не се повлияе в рамките на няколко дни или състоянието на кожата се влоши, непременно потърсете лекарска помощ!

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 
Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи