Бременна през зимата

Бременността през зимните месеци е предизвикателство, но пък има и своите положителни страни. На какво да обърнем внимание вижте в следващите редове.

Здраве

В сезона на вирусите е много важно да избягвате местата, където се струпват много хора-супермаркети, кина, търговски центрове, за да сведете до минимум възможността от срещата ви с болни хора.
Разбира се, че не можете да останете вкъщи през цялата зима, но например преди да тръгнете на някъде може да вземете мерки за безопасност:
  • да слагате еднократна медицинска маска, която да сменяте на 1-2 часа;
  • да спазвате добра хигиена - миете редовно ръцете си;
  • да намалите пътуванията с градския транспорт;
  • да на намалите общуването с болни колеги;
  • да сведете до минимум посещенията в болнични заведения.
Останалите членове на семейството също трябва да се пазят от простудни заболявания - профилактиката е на първо място!
Има различни препарати за укрепване на имунната система, но каквито и лекарства да приемате трябва да се консултирате с вашия лекар, дали можете да ги приемате по време на бременност!!!

Хранене

Зимата е сезона на богатите трапези с всякакви, коя от коя по-вкусни гозби. Все пак старайте се да не преяждате,  да се храните с мярка - разнообразно и здравословно.

Облекло

Изберете си топли, по-дълги блузи или туники, които може да съчетавате с топли клинове. Избирайте по-широки дрехи, за да ви бъде по-комфортно. Заложете на по-дълги якета или палта, които да държат топло на кръста ви. Материите, както при всеки сезон, трябва да бъдат естествени и дишащи. Бъдете взискателни и към избора на обувки, да са удобни, топли, с голям грайфер, за да не се пързалят лесно. 
Не забравяйте и аксесоарите - шапка, шал и ръкавици, за да предпазите откритите части на тялото от студа. За да избегнете изсушаването на кожата, можете да предпазите лицето и ръцете си с хидратиращи кремове.

Двигателен режим и почивка

Добре е да избягвате зимните спортове, като ски или сноуборд. Но пък не пренебрегвайте съвсем спорта - йога или гимнастика за бременни, дали в група или у дома, са чудесни занимания не само за зимния сезон.
Не може, разбира се, да се откажете и от разходките навън. Не забравяйте да се обличате топло. А ако решите да пътувате извън града, избирайте кратки маршрути за разходка и места за почивка с бърз достъп до голямо населено място, в случай, че се наложи консултация с лекар.
В тази връзка, обърнете внимание и на зимния маршрут до родилното! Не се знае кога може да ни изненада снегът, за това си направете предварителен план с няколко възможни варианта за маршрут, за да си спестите излишно напрежение.

И още нещо, зимните почивки са идеалният момент да се подготвите за новия член на семейството, да се отдадете на заслужена почивка, да се погрижите и да поглезите себе си, да се заредите с едни невероятни положителни емоции!

Насладете се на бременността си!

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с мен! 
Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК.





Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи