Киселини по време на бременност - как да се справим с тях


Киселините по време на бременност са изключително често срещани и почти няма бъдеща майка, която да не се е сблъсквала с тях!


Какво представляват

Появява се усещане за парене зад гръдната кост, връщане на стомашно съдържимо, горчив вкус и болка високо горе в стомаха.  Киселините се дължат на хормоналните промени в организма и виновен за това е главно прогестеронът, който отслабва коремната мускулатура, а с нея също и сфинктера на хранопровода. Нарастването на бебето и избутването на стомаха към диафрагмата е също причина за появата на киселини. Неподходящата диета, липсата на достатъчно движение, храненето непосредствено преди лягане също са предпоставка за поява на киселини, защото водят до лошо храносмилане и повишена киселинност, т.е. тялото ви се опитва да усвои храната по-бързо и се увеличава производството на стомашен сок. 
Киселините по време на бременност обикновено започват още в първия триместър, изострят се във втория и третия триместър и отшумяват с раждането на бебето.

Как да си помогнем?

Въпреки, че не могат да бъдат напълно елиминирани, киселините по време на бременност могат да бъдат облекчени чрез спазване на определен хранителен режим и чрез малки промени в начина на живот. В случай, че ги усещате непрестанно и нетърпимо, по-добре се консултирайте със специалист!

Обърнете внимание на:
  • Избягвайте консумация на храните, които дразнят стомаха: пикантни, пържени, с много подправки, прекалено мазни, цитрусови плодове, домати, кисели краставички, оцет, газирани напитки, шоколад, алкохол, кафе. Избягвайте да дъвчете дъвка!
  • В диетата ви е добре да присъстват: млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, сушени плодове и плодови пюрета, пуешко или пилешко месо, варени зеленчуци – тиква, картофи, моркови, чиста негазирана вода.
  • Хранете се често и на малки порции, за да избегнете ситуации да останете с празен стомах. Избягвайте да се храните непосредствено преди лягане.
  • Хранете се бавно!
  • Пийте между 8 и 10 чаши вода дневно, между храненията. Водата, освен че запазва баланса на соли в организма, действа и като охлаждащо средство за хранопровода, като неутрализира изгарящия ефект на киселините.
  • Не пийте витамини или хранителни добавки на празен стомах.
  • Контролирайте теглото.
  • Не носете тесни дрехи, особено с колан под гърдите.
  • Спете на по-висока възглавница.
Когато усетите пристъп на киселини може да похапнете кисело мляко с мед. 

А от мен - успех в борбата с киселините,  от личен опит знам, че е много неприятно… 
И ако се чудите и смятате, че щом имате киселини вашето бебе ще се роди с коса… 
Не, няма такава зависимост! Това е само МИТ!
ТУК  можете да прочетете повече относно някои митове по време на бременността!

Насладете се на бременността си!

Можете да посетите и да се абонирате 🔔 за канала в YouTube 🎞️ ОТ ТУК.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи