Боядисване на бебешката/детската стая


Времето вече се затопля и какъв по-подходящ момент да направите ремонт на детската стая, или да подготвите нова такава, ако в скоро време очаквате наследник.

Подготовката на бебешката стая е изключително вълнуващо занимание за бъдещите родители, а ако имате по-голяма дете, това начинание може да се превърне в изключително забавление.

Важното е когато подготвяте дома си за бебето да направите всички необходими ремонтни дейности, за да не се налага в близко бъдеще докато вече бебето е вкъщи да ремонтирате. Преди да мислите за обзавеждането е добре да помислите за настилките и боите, които ще използвате. Преди да се нанесе бебето, стаята е хубаво да бъде завършена поне месец преди това, за да има време боите, лепилата, дори мебелите, да изпарят веществата, които биха пречили на детето.

Не се изкушавайте да сложите тапети, защото независимо какви тапети ще изберете, хартиени или текстилни, независимо от цената, те спомагат образуването на акари, гъбички и плесени, събират прах и трудно се почистват.

Каква боя да изберете? Дишащи латекси на варова основа, екологични бои, които имат сертификат за това, а за мебелите използвайте алкидни бои. Не се изкушавайте от немиришещи бои, защото за да са такива имат отново добавени химикали, които не миришат, но се изпаряват, не се подлъгвайте от безобидно звучащото име – водни бои, те съдържат гликолов етер, който е от най-честите органични разтворители за бои, но води до алергии при концентрация. В числото на боите, които да не изберем са и блажните бои.

Цветовете е добре да бъдат пастелни и ненатрапчиви! Ако имате по-голямо дете, то с удоволствие може да участва в избора на цветовете, да ви даде идеи и за обзавеждането. Постарайте се да не налагате своето мнение, дори и да не сте особено съгласни. Все пак не би ви било приятно някой да ви казва как да си боядисате и подредите собствената спалня!

Ако сте бременна, не е добре да участвате в боядисването на стаята. Макар и да съществуват бои с ниски или дори без летливи органични съединения, не е безопасно да сте близо до тях. Най-добре изчакайте помещението да изсъхне напълно и изпаренията да изчезнат.

За подова настилка най-добре е тя да бъде теракота или паркет. Екологични са паркетите от дъб, кестен и бамбук. Друга възможност са коркът и килимите от естествени растителни влакна.

Е, дано ремонтът се превърне в забавна, носеща удоволствие дейност!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи