Как да помогнем на „новите” майки



Поздравления, имате нов член в семейството, но не забравяйте, че има и нова майка. Вие сте таткото, бабата, дядото, близък роднина или приятел на семейството. Как може да бъдете полезни на новата майка прочетете в следващите редове.

Разбира се, че вече сте взели подаръче на малкия човек, не забравяйте обаче и майка му. Освен обичайния букет цветя може да зарадвате жената с нещо лично като хубава книга, бижу, нещо,  с което да я накарате да се почувства специална.

Опитайте се да премисляте въпросите си преди да ги зададете. Ако сметнете, че въпросът ви може да бъде неуместен или просто задавате въпроси, за да разведрите обстановката по-добре не го правете! 

Не забравяйте, че освен за майчинските теми може да разговаряте и на други такива. Не е нужно всички разговори да се въртят само около смяната на пелените, храненето, сънят на бебето. Новата майка все пак има и свои интереси.

Предложете помощта си. Дали ще помогнете с домакинската работа, или просто ще постоите при бебето, за да може майката да си вземе душ. Ако има по-голямо дете може да поиграете с него, за да може да останат насаме майка и бебе. Определено ще бъдете от полза и жената ще ви бъде много благодарна. Може да ѝ приготвите нещо любимо за хапване или специална закуска, обяд, вечеря. В случай, че го направите, не забравяйте да почистите кухнята след себе си.

Опитайте да не натоварвате новата майка с излишен стрес и напрежение, това което преживява в момента ѝ е напълно достатъчно.
Ако сте таткото, бъдете до жена си, помагайте ѝ, засвидетелствайте ѝ морална подкрепа, показвайте ѝ всеки удобен момент колко я уважавате и цените.

Ако сте баба или дядо, несъмнено изпитвате нужда да помагате с каквото можете, правете го разбира се! Давайте обаче вашите съвети когато ви бъдат поискани и уважавайте мнението на младото семейство, за да може и те да уважават вашето.

Ако сте близък роднина или приятел, изразявайте загрижеността си и съхранете приятелството си както до сега. Разбира се, изглежда, че за новите родители не съществува никой друг и не би могло да се срещате често например. Но това е период и когато младите мама и татко влязат в ритъм отново ще си бъдат същите, или поне в по-голямата част от времето.

Разбира се, че първите месеци и години света на новата майка ще се върти главно около грижите за бебчето. Но не забравяйте, че мама също е човек и има своите слабости и нужди, и вие можете да бъдете до нея и да я подкрепите. 

А до всички жени станали майки наскоро, не се притеснявайте да поискате помощ и да отделите време за себе си. Време, което не включва чистене, готвене и домашни задължения. А просто да почетете книга или списание, да си вземете вана и да извършвате дейности, които ви доставят удоволствие. Това не ви прави по-малко добра майка. Напротив, когато успеете да си отпочинете и да се заредите с нови сили, грижите и общуването с малкия човек са много по-пълноценни!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи