Безопасен дом за малкото дете

Едва когато детенцето ви започва да лази и да се опитва да ходи, осъзнавате колко опасен всъщност е домът ви. Мъниците са изключително любопитни, те искат да пипнат и да опитат на вкус всичко, и това е нормално, защото по този начин опознават света.

На какво да обърнем внимание, за да направим дома си по-безопасен за малките откриватели:

1. Контакти – изключително опасни, а като че ли в тях има някакъв магнит, който привлича деца и първата им работа е да бръкнат в контакта. Проверете кои са контактите, които са лесно достъпни за детето. На пазара се предлагат предпазни капачки за контакти, които са на много достъпни цени. Може да изберете такива, които да не се изваждат лесно.

2. Кабели – много е важно кабелите да бъдат добре скрити от погледа на малкото дете. Те са изключително привлекателни за мъниците, особено в периода на никнене на зъбките. Всички знаем опасностите, които крият кабелите.

3. Остри ръбове – когато детенцето започва да се изправя, те са основна заплаха. Продават гумени протектори за ръбове, които биха омекотили евентуален удар.

4. Прозорци и врати - за обезопасяването им съществуват ограничители за врати и прозорци, които не позволяват пълното им отваряне.

5. Стълбище – ако живеете в къща например. Може да поставите решетка, за да предотвратите евентуален опит за качване и съответно падане.

6. Кутия с лекарства – последиците от погълнати лекарства могат да бъдат много сериозни, за това погрижете се кутията с лекарства да бъде на недостъпно за деца място.

7. Препарати за почистване - както и за лекарствата, за да не се чудим какво да правим, ако дето реши, че препаратът за под е сок и има невероятен аромат, добре е да приберете всичко най-добре в заключващи се шкафове, просто за да си спестите много главоболия!

8. Кухнята - не дръжте напитки, храни и остри предмети на края на масата или плота. Приберете стъклените чаши и финия порцелан в заключващ се шкаф, или на високо място, където детето не може да стигне. Най-добре е да не използвате кухненска покривка или подложки за сервиране за известно време – детето лесно ще ги дръпне и ще събори на пода всичко, което е върху тях. Добра идея е да оставите празно едно чекмедже, което детето да може да отваря и да разглежда. Можете да сложите в него интересни, но безопасни вещи, така ще задоволите отчасти любопитството и мистерията „какво толкова се крие кухненските шкафове” ще бъде наполовина разгадана.

9. Печки и котлони – модерните печки имат опции за заключване, ако обаче вашата няма такава е добре да държите малчугана далеч от кухнята и ако е възможно да поставете например стол пред самата печка, който да затрудни достъпа. Изключително важно е да обяснявате на детето, че е опасно, не се играе с горещия уред и какво може да се случи, ако се пипне нагорещения котлон.

10. Банята - Никога не оставяйте детето само във ваната, дори и за секунди, без значение дали по-голямото ви дете е там също. Затваряйте вратата на банята с райбер, който е поставен високо, така че детето да не може да го достигне. Другият вариант е да монтирате на банята дръжка с топка, така че детето да не може да влиза само вътре. Уверете се, че всички заключалки на вратите могат да се отварят и от вън, в случай че детето случайно се заключи от вътре. Дръжте капака на тоалетната винаги затворен.

11. Гардероби, секции, етажерки с книги – обезопасете ги като ги поставите в близост до стена, за да предотвратите падането им върху детето. По същата причина винаги затваряйте чекмеджетата и разчистете долните рафтове на секциите, като се старайте да няма тежки или чупливи предмети накрая на рафтовете. Дръжте растенията на недостъпни за децата места, за да предотвратите похапването на пръст или рискувате и самота растение да бъде изядено, по-лошото в случая е, че има отровни такива!

12. Постарайте се да не оставяте без надзор детето в периода на прохождането. Ако ви се наложи за малко, оставете го в кошарката или кошарката за игра например, но трябва да сте сигурни, че няма как да излезе.

13. Креватчето – свалете матрака на по-долна позиция когато бебето се научи да седи, така че да не може да се вдига само над перилата на креватчето. Никога не слагайте креватчето близо до прозорец. Купете матрак, който прилепва плътно до стените на креватчето, така че детето да не може да се плъзне и да се заклещи между матрака и стената на кошарката. Бебето може да използва по-големи играчки или възглавници, за да стъпва на тях, за да излезе от креватчето!

И така, след като проверите дома си за потенциални опасности, вече сте напълно готови да се впуснете в приключението наречено „порастване” заедно със своите малки откриватели!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Норми за ръст и тегло при деца от 0 до 3 години - ТАБЛИЦИ

Стихчета за Баба Марта

Благодаря ти, мило мое дете!

Последователи